Tudta Ön... hogy jelenleg több, mint 22 törvény 2435 §-a van hatályban, mely közvetlenül érinti az Ön adóterheit?

Könyvelés

Társas vállalkozásoknak betéti társaságoktól részvénytársaságokig, egyéni cégeknek, egyéni vállalkozóknak, adószámos magánszemélyeknek, társasházaknak, non-profit társaságoknak

A számviteli törvény és az adótörvények előírásainak megfelelően elkészítjük könyvelését. Rögzítjük bizonylatait könyvviteli programunkban, kialakítjuk számlarendjét, elkészítjük számviteli beszámolóját és a törvény által előírt számviteli nyilvántartásait. Ezen felül tájékoztatjuk az Önt érintő legfontosabb jogszabályi változásokról és a bevallások határidejéről. Nálunk előtérben a kommunikáció áll. Amennyiben Ön is partner benne jóval a bevallások határideje előtt értesítjük fizetendő adóiról, hogy NE érje meglepetés!

Adótanácsadás, adótervezés, adóoptimalizálás, nemzetközi környezetben is

Ma már egy gazdasági tranzakció előkészítésének nélkülözhetetlen része az adótervezés. Ne gondoljon azonnal olyan bonyolult esetekre, mint cégek összeolvadása, szétválasztása. Már egy egyszerűnek tűnő ingatlan adásvételnél is célszerű professzionális tanácsot kérni. Gyakran milliók takaríthatók meg csak az adón vagy az elkerült bírságon. Ezentúl munkánk kiterjed a szerződések véleményezésére, az adót érintő pontok megszerkesztésére, nyilvántartások vezetésére és kialakítására. Segítünk megtalálni a legkifizetődőbb megoldást. Megtervezzük az egyes lehetőségek adóvonzatait. A tanácsadást nemzetközi környezetben is vállaljuk. Segítünk kiválasztani az offshore helyszíneket. Szakvéleményünket kérésére írásba foglaljuk!

Partnerünk a Companies Solutions Ltd. közreműködésével el sem kell utaznia külföldi székhelyű cége megalapítása, bankszámlája megnyitása ügyében.

Vállaljuk vállalkozások adóellenőrzésekre való felkészítését is. Folyamatban lévő ügyek kapcsán az észrevételezések, fellebbezések elkészítését.

Adóhivatal előtti képviselet

Törvényben rögzített jog, hogy meghatalmazás útján más is képviselheti Önt az adóhivatali eljárások során. Az ellenőrök az állam érdekeit képviselik, amely célja, hogy minél több adót szedjen be Öntől. Ennek során gyakran kihasználják az adózók tájékozatlanságát. Miért menne Ön az ellenőrzésekre, ha szakképzett, gyakorlott tanácsadókat is küldhet maga helyett?

Vállaljuk az ellenőrzésekre való felkészítést is. Menjen elébe a problémáknak!

Adójogi eljárások, fellebbezések, beadványok

A jegyzőkönyvek, határozatok, végzések ellen számos esetben megilleti az adózót a fellebbezés, észrevételezés, méltányossági kérelmek benyújtásának joga. Vállaljuk a beadványok elkészítését folyamatban lévő ügyek kapcsán is!

Határozatok bírósági felülvizsgálata

Az adóhivatali fellebbezési eljárások végén lehetőség van a határozatok bíróság előtti megtámadására. A bírósági eljárásokat ügyvéden keresztül lehet lefolytatni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentősen javulnak az eredmények adószakértő bevonásával. A bírósági felülvizsgálat költséges, ezért ezt megelőzően vállaljuk a határozat (az adójogi ügy) véleményezését, javaslatot teszünk a további lépésekre felmérve az elutasítás kockázatait is. Partnerünk a Pozderka Ügyvédi Irodával együtt vállaljuk a teljes bírósági eljárást, amennyiben más jogi képviselőt kíván megbízni, vele együttműködve is ellátjuk az adószakértői feladatokat.

Vagyonosodási vizsgálatok

A legtöbb adóhivatali rémtörténet ezzel kapcsolatban kering a köztudatban. Sajnos nem alaptalanul. Szinte bárki áldozatául eshet, aki magyarországi vagyonnal, érdekeltségekkel bír. Elég egy „jóakaró” névtelen bejelentése. Hihetetlenül hangzik, mégis számos adómegállapítás hiányos dokumentációkból, félreértett kérdésekből, bizonyíthatatlan élethelyzetekből születik. Az eljárás ártatlan szenvedő alanya minden esetben a jegyzőkönyvből, határozatból értesül először a feltárt adóhiányról, arról hogy valami nem stimmel, pedig saját tudomása szerint mindent időben befizetett. Öntől nem várják el, hogy megértse az ellenőrök sajátos nyelvezetét, gondolkodásmódját. Ezért vagyunk mi, hogy ebben a segítségére legyünk! Javasoljuk, hogy menjen elébe a problémának. Már most keressen fel minket, hogy megtudja van-e félnivalója az adóhivatal ellenőreitől! Ne felejtse lehet, hogy holnap már Önnél kopogtat az adóhivatal!

Végrehajtási ügyek, fizetési könnyítések, részletfizetési kérelmek, adómérséklés

Sajnos egyre növekszik a címben felsorolt ügyek száma. Az adóhivatal évről évre szigorítja eljárási gyakorlatát, sokszor a vállalkozás fennmaradása a család egzisztenciája a tét. A végrehajtási ügyek és fizetési könnyítési kérelmek meghatározott forgatókönyv szerint folynak. A siker szempontjából ma már elengedhetetlen a jogszabályok alapos ismerete, a tapasztalat. Mi nem teszünk előre könnyelmű ígéreteket, de amennyiben minket választ biztos lehet, hogy mindent el fogunk követni, ami az adott helyzetben megtehető.

Ügyvédi-adószakértői komplex tanácsadás

Ezt az egyre népszerűbb szolgáltatásunkat 2010-től vezettük be. Igazodva az ügyfelek igényeihez a Pozderka Ügyvédi Iroda és a Tax Advisor Agency Kft. közös irodát üzemeltet. Így lehetőség van arra, hogy ne Önnek kelljen a könyvelője és ügyvédje között közvetíteni, hanem hármasban tudja megbeszélni megoldandó problémáit. Hiszen számos jogilag (leginkább polgárjogilag) tetsző megoldás a számviteli, adó szabályok miatt komplikált vagy drága, ugyanakkor lehet, hogy az egyszerűnek tűnő számviteli megoldások értelmetlen jogi kockázatvállalással járnak. A közös konzultációt követően nyugodt lehet, hogy tanácsadói később sem fognak egymásra mutogatni, együtt a legjobb megoldást találják meg Önnek!

Könyvvizsgálat (átalakulás, szétválás, összeolvadás)

Szakmai partnerünk a Mob-Audit Bt-vel együttműködve vállaljuk vállalkozása könyvvizsgálatát. Ajánlatunkban szerepel átalakulás, szétválás, összeolvadás is. A könyvvizsgálat mellé professzionális adótanácsadást, adótervezést nyújtunk, hogy ne érje meglepetés a folyamat során. Vállaljuk társasházak könyvvizsgálatát is.

Adóbevallások készítése magánszemélyeknek:

Minden adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemély személyi jövedelemadó bevallásra kötelezett. A bevallás ugyan papír alapon is kitölthető, de aki téved az hónapokon belül bírságra számíthat. A bírság mértéke minimum a tévedés 50%-a. Gyakori eset, hogy a vissza járó adó, a kedvezmények nem kerülnek érvényesítésre.

2010-től már az előleg be nem fizetését is bírsággal sújtja az adóhivatal!

Vállaljuk az adóbevallások elkészítését. A bevallásokat az adóhivatal hivatalos programjával készítjük. Lehetősége van arra, hogy konzultáljon szakképzett tanácsadónkkal. Ellenőrizzük dokumentumait, tájékoztatjuk, ha nyilvántartás vezetésére kötelezett. Nem ritka, hogy a bevallások elkészítése során mutatunk rá, hogy a foglalkoztatóktól, kifizetőktől származó iratai hiányosak, melyekért számos esetben szintén Önök tartoznak felelni.

Javasoljuk, hogy adókedvezménye érvényesítése vagy egy-egy nem szokványos esetben, mint ingatlan adás-vétele vegye igénybe tanácsadóink segítségét. Később tárgyévi adóbevallása elkészítésének díját kedvezményesen vállaljuk.

Munkaügyi tanácsadás, bérezés, caffeteria, prémium rendszer kialakítása:

A munkabér, dolgozói juttatások tervezése, számítása minden vállalkozásnál központi kérdés. Érthető, hogy a foglalkoztatottat egyedül a nettó jövedelmek érdeklik, miközben a munkáltatót, hogy az adott nettó jövedelem minél kevesebb összegbe kerüljön számára. A két összeg között jelentős adó és járulékterhelés van. Így nem mindegy hogy a juttatás, készpénzben vagy természetben történik illetve, hogy a felek között milyen jogviszony áll fenn, hiszen ez utóbbi is nagyban befolyásolja a fizetendő adókat.

Felmérve az ügyfeleink céljait, kiszámítjuk a nettó jövedelem szinthez tartózó valamennyi költséget, felhívjuk a figyelmet a rejtett költségekre. A célok függvényében optimalizáljuk az adóterhelést, felvázoljuk a lehetséges alternatívákat. A felek közötti megállapodásnak megfelelően meghatározzuk a létrejövő jogviszonyt, véleményezzük, elkészítjük a munka, megbízási szerződéseket.

Igény esetén elkészítjük a caffeteria szabályzatot, megtervezzük a prémium rendszert.

Kontrolling rendszer, jelentések kidolgozása:

A könyvelés és nyilvántartásai alapvetően a számviteli törvénynek és az adótörvényeknek történő maradéktalan megfelelés szerint kerül vezetésre. Természetes igény az ügyvezetés részéről, hogy szeretnének az üzlet tervezéséhez, eredményességének, hatékonyságának méréséhez szükséges további információkat, melyek elemezhetővé teszik a vállalkozás egyes részeit, a folyamatokat külön-külön is.

Ügyfeleink kérésére megtervezzük a szükséges listákat, jelentéseket, ennek megfelelően átalakítjuk a számviteli nyilvántartásokat és a megbeszélt rendszerességgel elküldjük a kért jelentéseket.

Szabályzatok készítése:

A számviteli törvény és más jogszabályok előírnak bizonyos szabályzatkészítési kötelezettségeket. Vannak élethelyzetek, ahol ajánlott a gazdasági folyamatok szabályzatban történő rögzítése.

A szabályzatoknak egyszerre kell megfelelni a törvényi előírásoknak és a gyakorlati alkalmazhatóságnak, a mindennapi betarthatóságnak.

Vállaljuk a szabályzatok elkészítését! Azok végső tartalmát az ügyfeleinkkel szorosan együttműködve alakítjuk ki kiegészítve saját javaslatainkkal, sokéves szakmai tapasztalatunkkal.

Cégátvilágítás, cégértékelés:

Vállalkozások átvilágítására, értékelésére általában szétválások, fúziók, cégeladások, értékük felbecslése során kerül sor.

A megrendeléstől függően az alábbi feladatokat végezzük el:

Számviteli beszámolók értékelése, költség vizsgálat és értékelemzés, kapacitás számítások, készletgazdálkodási vizsgálat, szerződések ellenőrzése, hierarchia és utalványozási rendszer vizsgálata, könyv szerinti és piaci érték összehasonlítása, szabályzatok megléte, felülvizsgálata, azok betartása a gyakorlatban, adóbevallások és nyilvántartásainak ellenőrzése, szerződések ellenőrzése (rendelkezésre állnak-e, a számviteli bizonylatok a szerződéseknek megfelelően vannak-e kiállítva).

A cégátvilágítást ajánljuk működő cégek számára, költségmegtakarítási, átszervezési, hatékonyság javító szándékkal is!

Végelszámolás

A társaságok végelszámolással érnek véget, amikor a tulajdonosok úgy döntenek, hogy a társaságot nem üzemeltetik tovább. Fontos megkülönböztetni a felszámolást, mely a társaság fizetésképtelensége esetén indul meg. A végelszámolás hosszú folyamat mely áll egy kettős cégbírósági eljárásból, melyet ügyvéd intéz, áll egy speciális számviteli beszámolási és nyilvántartási kötelezettségből és az elmúlt 5 év átfogó adóhivatali ellenőrzéséből. E mellett értesíteni kell a partnereket és a hivatalokat. Partnerünkkel a Pozderka Ügyvédi Irodával együtt vállaljuk az eljárást teljes egészében vagy annak szakaszait külön-külön, tanácsadást a végelszámolás során, a végelszámolás megtervezését.

Tanácsadás felszámolási eljárások kapcsán:

A felszámolási eljárásról az 1991. évi XLIX. törvény rendelkezik. A törvény pontosan meghatározza a felszámolás eseteit. A felszámolást jellemzően a vállalkozásnak egy partnere vagy valamely hivatali szerv indítja, akinek anyagi követelése van a vállalkozással szemben. Amennyiben a vállalkozás nem tesz eleget adóbevallási és beszámoló közzétételi kötelezettségeinek, szintén megindulhat a felszámolási eljárás.

A felszámolási eljárás a cég törlésével ér véget. Sokan úgy vélik, hogy ha bejelentik, hogy a társaságnak nincs fellelhető vagyona vagy nincsenek meg a cég iratai, akkor mentesülnek a felelősség alól. Ez bizony büntető feljelentést von maga után mellyel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vámszervének Bűnüldözési Parancsnoksága foglalkozik. Évi több 10 ezer büntetőeljárás indul számviteli bűncselekmény gyanújával, bizonylatok hiánya miatt.

Vannak akik úgy gondolják, hogy a társaság korlátolt felelőssége vagy az a tény, hogy vezető tisztséget nem vállalnak a vállalkozás működésében mentesíti őket minden nemű felelősség alól. Ők is tévednek, hiszen a törvény pontosan meghatározza azokat az eseteket, mikor az ő felelősségük egyetemleges a vállalkozás tartozásaiért.

Mások a vagyonuk kimentésében látják a megoldást, de tudniuk kell, a törvény lehetőséget enged arra, hogy a hitelezők évekig érvényesítsék követeléseiket az így átadott vagyonra, felülbírálják a szerződések életszerűségét, arányosságát.

Ha az Ön vállalkozása csőd szélére került, szeretne valakivel beszélgetni lehetőségeiről, feltérképezni mozgásterét, számba venni kötelezettségeit és helyzete jogi következményeit forduljon hozzánk bizalommal!

Vállalunk felszámolás előtt álló és folyamatban lévő felszámolási ügyek kapcsán is tanácsadást ügyvezetők, tulajdonosok részére is. Vállalunk képviseletet hivatali szervek előtt /amennyiben a törvény engedi/ felvesszük a kapcsolatot, kérésére elkísérjük a felszámolóval folytatott tárgyalásokra!